Una església de 863 anys construïda amb fusta

Una església de 863 anys construïda amb fusta

La fusta compta amb una gran tradició per a molts pobles i civilitzacions dins del món de la construcció, i en l’actualitat podem trobar infinitat de referències de construccions d’aquest material que mantenen intactes les seves cobertes de fusta malgrat el pas dels anys i dels segles. Sí, heu llegit bé, dels segles!

A la localitat noruega d’Orneset es troba una de les esglésies de fusta més impressionants i antigues de totes les que es mantenen en peu a l’actualitat.
Es tracta de l’església medieval d’Urnes, una de les poques construccions d’aquesta classe que no té ni un sol clau de metall per unir les seves parts, ni tan sols a les teulades de fusta.
Va ser construïda l’any 1150 i, en els seus orígens, pertanyia a una poderosa família abans de passar a les mans de l’església. La seva fusta va ser talada entre els anys 1129 i 1130 i encara té una gran consistència, revelant que és un formidable material de construcció des de fa molts segles.

Està ornamentada amb bonics llaurats que fan d’aquesta construcció un racó veritablement sorprenent, la qual cosa li ha servit ser inclosa a la Llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO per a Noruega l’any 1979. Però aquesta no és l’única de la seva classe, i encara que va arribar a haver-n’hi aproximadament un miler, els incendis, els esfondraments i altres desastres han fet que solament quedin dempeus 28.

Aquesta construcció de fusta porta inalterable 863 anys, raó de més per pensar que la fusta és una formidable elecció a l’hora de fer una rehabilitació de cobertes a la nostra casa o de canviar una antiga teulada per un altre d’una qualitat com només aquest material pot oferir, amb el que tindrem una extraordinària garantia de duresa i durabilitat.