Com eliminar molsa i líquens de les teulades de fusta

Com eliminar molsa i líquens de les teulades de fusta


Encara que hi ha ocasions en les quals els líquens i molses poden quedar bé en les teulades de fusta, aquests poden tornar-se de color negre, enlletgint molt el bonic aspecte que solen tenir aquesta classe de teulades. Les molses i líquens, en no tenir arrels, poden viure pràcticament a qualsevol lloc; de fet, totes les teulades del món en tenen una certa proporció. Encara que no danyen el material de la coberta, amb el temps poden provocar que aquesta sigui poc estètica i davant aquesta situació molta gent prefereix eliminar-los, però… com?

 

El primer pas d’aquest procés és inspeccionar les teules, prestant especial atenció a la zona nord de la teulada i també a la zona que sol tenir més ombra durant el dia. Cal netejar la zona manualment, eliminant branques, fulles i qualsevol classe de deixalla, i rentant la zona amb una mànega a pressió si es té, però sempre buscant la màxima seguretat possible: si no es compta amb els equips de seguretat necessaris, el millor és deixar que se n’ocupi una empresa de manteniment de teulades.
Si es té tot l’equip necessari, es pot barrejar en una galleda d’aigua una tassa de lleixiu oxigenat en pols amb una tassa de sabó per a la vaixella, i amb un raspall es fregarà la teulada fins aconseguir eliminar qualsevol resta que pogués quedar. També es poden usar líquids especials per a tal fi, encara que són més costosos.

També és útil aplicar vinagre a les zones on es troben les taques dels líquens. Si som generosos, acabarem amb ells i solament caldrà eliminar-los amb aigua, sabó i un raspall. Quan tot estigui net i sec es pot aplicar oli especial per preservar les teules i la fusta per evitar la formació de nous fongs i líquens.